BEHANDELINGEN

De behandeling binnen de mondzorg

Als u langskomt bij Mondzorg Sint Pieter, is het mogelijk dat u te maken krijgt met een of meerdere van de onderstaande behandelingen. Bij onze praktijk bent u aan het juiste adres voor optimale zorg binnen de algemene tandheelkunde. Echter zijn er ook enkele deelgebieden binnen de tandheelkunde goed vertegenwoordigd door onze medewerkers.


Controle en Reiniging

In onze praktijk staat preventie centraal. Preventieve tandheelkundige behandelingen zoals een uitgebreide gebitsreiniging bij elke periodieke controle gebeurd bij de grote meerderheid van onze patiënten. Deze behandelingen worden zorgvuldig uitgevoerd door onze gespecialiseerde assistenten.

Kronen en Bruggen

Kronen kunnen de stabiliteit van een verzwakte tand verbeteren. Moet er een ruimte opgevuld worden waar een kies of tand heeft gezeten, dan is het mogelijk om dit met een brug te doen.

Esthetisch

Esthetische tandheelkundige behandelingen zijn er om uw gebit (weer) zo mooi mogelijk te maken. Dit kan doormiddel van (plastische) facings van tandkleurig materiaal, kronen, bruggen maar ook bijvoorbeeld door gebruik van een bleekgel waardoor de tanden witter worden.

Protheses

Mocht het nodig zijn om tanden en kiezen te vervangen, dan kunt u bij ons terecht voor het laten aanmeten van een prothese met een optimale pasvorm. Ook maken we gedeeltelijke protheses of frames als dit in overleg met de tandarts als behandeling wordt gekozen.


Implantaten

Een implantaat wordt geplaatst als de tand of kies volledig verwijderd is uit de kaak, maar er wel tandvervanging gewenst is. Dan wordt er een metalen implantaat geplaatst. Deze groeit vast in de kaak en het is mogelijk om hierop een kies of tand te schroeven.

Wortelkanaalbehandelingen

Bij extreme pijn door de ontsteking van de zenuw in een tand, of bij een ontsteking aan de wortelpunt, is het vaak noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Dan wordt de zenuw verwijderd uit de tand of kies en zal deze bacterievrij weer opgevuld worden, en afgesloten met een vulling.

Parodontologie

Als tandvleesontsteking verder gaat zonder dat er adequate reiniging is tussen de tanden, dan zal het waarschijnlijk noodzakelijk zijn om te starten met een uitgebreide parodontale behandeling. Dit houd in dat er een soort diepere gebitsreiniging wordt gedaan, al dan niet met ondersteuning door antibiotica.

Chirurgie

Chirurgie binnen de tandheelkunde gaat over het algemeen over het verwijderen van tanden en (verstands)kiezen. Echter is het soms ook nodig om de kaak zelf aan te passen, een implantaat te plaatsen, of een ontsteking of wortelpuntje te verwijderen. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat er een kleine ingreep nodig is in de wang of lip.


Kinder tandheelkunde

De behandeling van een kind bij de tandarts moet over het algemeen anders worden benaderd dan bij een volwassene. Zo zal er vaak meer tijd of een extra afspraak nodig zijn om de behandeling zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Restauratieve tandheelkunde

Het behandelen van cariës wordt over het algemeen met behulp van een composiet vulmateriaal gerestaureerd. Maar ook het esthetisch verbeteren van het gebit of het verstevigen van de kern van een tand/kies, gebeurd tegenwoordig met behulp van composieten.

Radiologie

In de tandheelkunde wordt voor diagnostiek vaak gebruik gemaakt van röntgenbeelden. Zo kunnen ontstekingen, cariës, of bijvoorbeeld een breuk worden vastgesteld. Ook kan er tussen de tanden cariës worden gevonden, dat met het blote oog niet zichtbaar is. Dat is de rechtvaardiging om met een bepaald interval de zogenaamde bitewing röntgenfoto's te maken tijdens de controle.

Verdoving

Om een behandeling bij de tandarts zo soepel mogelijk te laten verlopen, zorgen we er altijd voor dat je de optie hebt om een verdoving te krijgen. In feite hoeft het bij een behandeling door de tandarts of bij een reiniging door een assistente geen pijn te doen en wij streven daar dan ook naar.